X
تبلیغات
لاغران - طرز تهیه چند غذای کمکی برای شیرخواران
از هر دری سخنی
 تغذیه شیرخواران از ۶ تا ۱۲ ماهگی

فرنی

برای تهیه فرنی از ۲ روش زیر می توان استفاده کرد

روش اول

آرد برنج (یک قاشق مرباخوری سرصاف)

شکر (نصف قاشق مرباخوری سرصاف)

شیر (ترجیحا شیر مادر) (۵ قاشق مربا خوری)

آرد برنج باید اول با کمی آب و شکر (به میزان فوق) کاملا پخته شود سپس ۵ قاشق مرباخوری شیر اضافه گردد. قوام فرنی باید کمی بیشتر از شیر مادر باشد. اگر از شیری به جز شیر مادر استفاده می شود حتماً باید قبلا جوشانده شود

روش دوم

آرد (برنج یک قاشق مرباخوری سرصاف)

شکر (نصف قاشق مرباخوری سرصاف)

شیر پاستوریزه (۱۲۰ سی سی، معادل نصف لیوان معمولی)

در این روش اول ۱۲۰ سی سی شیر پاستوریزه را به مدت ۱۰ دقیقه می جوشانند، سپس آب جوشیده خنک شده را به آن اضافه می کنند تا حجم شیر مجددا به ۱۲۰ سی سی برسد بعد آرد و شکر را به شیر اضافه می کنند و مجدداً حرارت می دهند تا به قوام فرنی برسد

توجه

مانند قاشق مدرج شربت های کودکان   cc 5منظور از یک قاشق مرباخوری، قاشقی است با گنجایش

 حریره بادام

 طرز تهیه کاملا مشابه تهیه فرنی است و همراه با افزودن آرد و شکر یک قاشق مرباخوری بادام پوست گرفته و رنده شده ( یا آسیاب شده) نیز اضافه می شود

برای سهولت کار و رعایت تنوع در غذای شیرخوار می توان یک روز در میان از فرنی و حریره بادام استفاده کرد.

سوپ

گوشت بدون چربی به اندازه یک تکه خورشتی (معمولا به اندازه یک تخم مرغ متوسط) به ترتیب اولویت و ارجحیت گوشت گوسفند، مرغ، گوساله.

برنج یک قاشق مربا خوری

هویج متوسط یک سوم

بعد از این که گوشت کمی پخته شد برنج و هویج اضافه می شود. پس از پختن کامل، باید همه مواد سوپ را مخلوط و نرم کرد تا به غلظت فرنی برسد

 به عنوان مثال ۳ نوع سوپ که تنوع مواد غذایی در محتویات آن رعایت شده است ذکر می گردد.

گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی

گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز و گوجه فرنگی

گوشت گوساله، کدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی

اضافه کردن کمی پیاز رنده شده و خرد شده به سوپ برای رفع بوی مرغ یا گوشت اشکالی ندارد. همچنین افزودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای کودک هم آن را خوش طعم می کند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.

توجه

هر سه روز یک بار یک نوع سبزی به سوپ اضافه می شود: مانند جعفری، گشنیز، لوبیاسبز، کدوسبز، کرفس و …

به سوپ نباید نمک، شکر یا چاشنی اضافه کرد.

بهتر است کدو، کرفس و لوبیا سبز را اول پخته و بعد به سوپ اضافه کنند.

سبزی ها باید در آخرین لحظات پخت سوپ اضافه شود. در ظرف را نیز می بندند تا ویتامین های آن از بین نرود.

اسفناج تا یک سالگی مجاز نبوده و نباید به سوپ شیرخوار اضافه شود.

پوره سیب زمینی

یک سیب زمینی متوسط را بعد از شستن کامل با پوست می پزند. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا می کنند سپس سیب زمینی را همراه با یک قاشق مرباخوری کره یا روغن مایع نرم کرده، کم کم به آن شیر پاستوریزه که قبلا جوشانده باشد اضافه می کنند تا به نرمی و غلظت دلخواه برسد.

پوره هویج

پوره هویج هم مثل پوره سیب زمینی تهیه می شود با این تفاوت که اول یک هویج متوسط را کاملا شسته و پوست کنده و با کمی آب می پزند و بعد کره یا روغن و شیر را اضافه می کنند

 نحوه شروع و ادامه غذاهای کمکی برای شیرخواران

 دکتر ایرج حق شناس - متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان

اصفهان ، خیابان فردوسی ، حدفاصل پل فردوسی و خیابان منوچهری ، طبقه فوقانی بانک مسکن تلفن : 2215560

تغذیه کمکی را با فرنی آرد برنج از هفته اول ماه هفتم شروع نموده و با رعایت نکات زیر طی 12-6 ماهگی به مرور گروههای مختلف غذایی را در رژیم او بگنجانید.

2_ هر غذای کمکی را برای شیرخوار از 2-1 قاشق مرباخوری شروع و در طی 7 روز آن را به 4 تا 5 قاشق مرباخوری و 3 مرتبه در روز برسانید.

دقت کنید که شروع غذای کمکی جدید به معنی قطع غذاهای کمکی قبلی نیست بلکه برای متنوع ساختن تغذیه شیرخوار میتوانید 2 یا 3 نوع از غذاهای کمکی را که قبلا" نیز به شیرخوار داده اید تهیه کرده ودر طول روز به او بدهید.

رعایت بهداشت مواد غذایی و بهداشت فردی در تهیه غذا و تغذیه شیرخوار الزامی است.

همزمان با افزایش سن شیرخوار دفعات تغذیه تکمیلی را به روش زیر افزایش دهید.

 ماه هفتم: از یک بار در روز شروع کرده و به 3 بار در روز برسانید

ماه هشتم: 4 بار در روز

ماه نهم ودهم: 4 تا 5 بار در روز

ماه یازدهم و دوازدهم: 5 بار در روز

غذاهای کمکی را به ترتیب زیر برای شیرخوار شروع کنید:

هفته اول : فرنی آرد برنج

هفته دوم : شیر برنج یا حریره بادام

هفته سوم : سوپ شامل گوشت ماهیچه یا مرغ ، برنج و سبزی

ماه هشتم :

هفته اول : زرده تخم مرغ (از یک قاشق چایخوری شروع طی یک هفته تا ده روز به نصف زرده برسانید)

هفته دوم : حبوبات سهل الهضم مثل عدس و ماش

هفته سوم : آبمیوه مثل لیمو شیرین و یا آب سیب

ماه نهم و دهم : مصرف سایر حبوبات علاوه بر ماش و عدس ، کته نرم با گوشت ، تکه های کوچک سیب زمینی پخته ، میوه های پوست کنده و له شده مثل سیب

ماه یازدهم و دوازدهم : تمامی غذاهایی که از ماه هفتم تا ماه دهم به شیرخوار داده شده است.

از ماه دوازدهم به بعد: جایگزین نمودن تدریجی غذاهای مناسب موجود در سفره خانواده به جای غذاهای کمکی

روش تهیه غذاهای کمکی مورد نیاز شیرخوار:

 1_ فرنی آرد برنج :

مواد لازم : آرد برنج : یک قاشق غذاخوری سرپر - شکر : یک قاشق مرباخوری - شیرپاستوریزه : یک لیوان

 روش تهیه : آرد برنج را در شیر حل کنید و شکر را به آن اضافه کنید سپس آن را روی شعله ملایم گذاشته و به هم بزنید تا کمی از شیر مادر غلیظ تر شود ، معمولا" بعد از جوش آمدن حدود 5 تا 10 دقیقه برای قوام آن کافی است.

(در صورتی که از شیر محلی برای تهیه غذای کمکی نوزاد استفاده می کنید حتما" آن را به مدت 5 دقیقه(از زمان شروع جوش)بجوشانید و سپس آن را برای تهیه غذای کمکی به کار ببرید)

 2_فرنی حریره بادام :

مواد لازم : مغز بادام : 3 عدد - آرد برنج : یک قاشق مرباخوری سر صاف  - شکر : یک قاشق مرباخوری سر صاف - شیر پاستوریزه : نصف لیوان

 روش تهیه:  بادام را سه ساعت در آب جوش بخیسانید سپس پوست آن را جدا کرده و پودر کنید، پودر بادام را با آرد برنج و شکر مخلوط کرده،روی حرارت ملایم گذاشته و آن را به هم بزنید تا به غلظت مناسب برسد.(با افزایش سن و تمایل شیرخوار به این غذا می توان تعداد بادام ها و سایر ترکیبات را اضافه نمود)

 3_سوپ گوشت :

مواد لازم : گوشت مرغ یا ماهیچه بدون چربی : 60 تا 65 گرم - سبزی مثل گشنیز ، جعفری یا لوبیا سبز : سه قاشق غذاخوری - برنج یا ماکارونی : یک قاشق غذاخوری - پیاز کوچک : یک چهارم قطعه  -  کره یا روغن مایع : نصف قاشق مرباخوری

 روش تهیه : گوشت ماهیچه یا مرغ را با پیاز بپزید. پس از اینکه کمی گوشت پخت، برنج یا ماکارونی را اضافه کنید و با حرارت ملایم بپزید، در انتها سبزی خرد شده را اضافه نمایید. وقتی کاملا" پخت آن را از روی حرارت بردارید و کره یا روغن مایع را به آن اضافه کنید.

 4_کته ماهیچه :

مواد لازم : ماهیچه : یک تکه - برنج : یک استکان کوچک یا 4 قاشق غذاخوری - روغن مایع یا کره : یک قاشق مرباخوری - پیاز کوچک : یک چهارم قطعه

 روش تهیه : ماهیچه را ریز کرده و با مقداری آب و پیاز به خوبی بپزید سپس برنج را به همراه روغن مایع یا کره به آن اضافه کنید تا به شکل کته نرم درآید، آن را به همراه ماست به شیرخوار بدهید.

 5_ از هفته اول ماه هشتم زرده تخم مرغ پخته را در آب جوشیده یا شیر مادر حل کنید و با قاشق به شیرخوار بدهید، از یک قاشق چایخوری شروع کرده و بعد از یک هفته تا ده روز به نصف زرده در روز برسانید.(تخم مرغ باید به مدت 5 دقیقه در آب بجوشد و به آب مقداری نمک اضافه شود که تخم مرغ نشکند)

 6_ هفته دوم ماه هشتم آبمیوه، لیمو شیرین یا آب سیب، از یک قاشق مرباخوری شروع تا به تدریج به 30 سی سی در روز برسد.(آبمیوه با فنجان یا قاشق به شیرخوار داده شود)

 توجه :

1-غذای سال اول شیرخوار شیرین، ترش و ادویه دار نباشد.

2-با شروع تغذیه کمکی شیرخوار احتیاج به آب جوشیده سرد شده دارد. روزهای اول کمتر و به تدریج که غذا بیشتر می شود احتیاج زیادتر می شود.

به تدریج که غذای کمکی بیشتر می شود از دفعات شیر مادر بایستی کاسته شود:-3

از ماه 7 تا 10 مجموعا"پنج مرتبه شیر

از ماه 10 تا 12 مجموعا"چهار مرتبه شیر

از ماه 12 تا 24 مجموعا"سه مرتبه شیر

از دادن موز ، هویج ، شیر پاستوریزه ، خرما ، بیسکویت ، بستنی ، توت ، تمشک ، گیلاس ، آلبالو ، خربزه ، انگور و کیوی خودداری شود.

 دکتر ایرج حق شناس - متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان

اصفهان ، خیابان فردوسی ، حدفاصل پل فردوسی و خیابان منوچهری ، طبقه فوقانی بانک مسکن تلفن : 2215560

+ نوشته شده در  جمعه 1388/11/30ساعت 11:50 قبل از ظهر  توسط مسعود | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو
عناوین مطالب وبلاگ
درباره وبلاگ
آنچه از یک وبلاگ انتظار دارید در زمینه های مختلف در این وبلاگ می یابید .
مطالبی که دوست دارید در وبلاگ منتشر شود‘به دو روش میتوانید به دست مدیر وبلاگ برسانید
روش اول از طریق قسمت نظر ات متن مورد نظر تایپ وارسال کنید0روش دوم به آدرس ایمیل اینجانب ارسال کنید dasakah@yahoo.com در صورت تایید این جانب در وبلاگ منتشر میشود.

نوشته های پیشین
اسفند 1390
آبان 1390
فروردین 1390
شهریور 1389
فروردین 1389
اسفند 1388
بهمن 1388
آرشیو موضوعی
داستان
کتاب مخصوص موبایل
پاسخ به سئوالاتی که شرم داریم
لاغران (مناظر طبیعی و حوادث)
طنز و سرگرمی
ترفندکامپیوتروموبایل
پزشکی
بازی موبایل
انتی ویروس
کتاب و نرم افزار اندروید
پیوندها
آب و هوای لاغران تا شش روز آینده
پزشکان بدون مرز
رسیور و ماهواره
آموزش رایگان زبان پورسینا
 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM